Walka z nadwagą

czynniki utraty wagi

  • wyeliminowanie pszenicy i jej pochodnych – gluten pszeniczny zwalnia metabolizm, kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana / przerabiana na energię/,jest magazynowana w postaci tłuszczu
  • rezygnacja z żyta, kukurydzy, kurczaków orzeszków ziemnych, gryki, soczewicy, nasion sezamu, roślin strączkowych /zakłócają właściwe przyswajanie, spowalniają metabolizm, są przyczyną hipoglikemii
  • wprowadzić do diety ryby, zieleninę, jaja – kilka razy w tygodniu
  • mięso – pomaga w efektywnym metabolizmie
  • w osiągnięciu równowagi metabolicznej, koniecznej w utrzymaniu właściwej wagi może być pomocna umiarkowana konsumpcja niewielkiej ilości ( wyjątkowo w tej grupie krwi) przetworów mlecznych
  • zredukowanie do minimum czynników stresogennych
    • hormony stresu zwiększają oporność na insulinę
    • zakłócają równowagę hormonalną, powodując spalanie tkanek mięśniowych zamiast tłuszczu
    • podnoszą poziom kortyzolu