Zalecenia dietetyczne dla grupy AB
warzywa /szeroka gama korzystnych z wyjątkiem: rzodkiewki, papryki, kukurydzy, czarnych oliwek/ | brokuły – duża zawartość Mg, Ca, wit.C czosnek !!! – w dużych ilościach warzywa są ważnym źródłem związków fitochemicznych mających tonizujące działanie w zapobieganiu chorobom raka i serca |
ananas | pomaga w trawieniu i lepszym przyswajaniu białek |
czerwone wino | zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych |
zielona herbata | wzmacnia system odpornościowy |
herbata z liści truskawek | ułatwia absorpcję żelaza i zapobiega anemii |
kawa /filiżanka dziennie/ | powoduje wzrost poziomu kwasów żołądkowych, ma te same enzymy ci soja, dla uzyskania większej korzyści należy pić zamiennie z zieloną herbatą |
winogrona, śliwki , jagody | dają odczyn alkaliczny, pomagają równoważyć działanie zbóż powodujących niekorzystny dla osoby z tą grupą krwi odczyn kwaśny w tkance mięśniowej |
kiwi | zawiera antyutleniacze ważne w zapobieganiu raka żołądka |
cytryna | pomaga w trawieniu i oczyszczaniu organizmu ze śluzu, dzień dobrze jest zaczynać od wypicia szklanki ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, by oczyścić organizm ze śluzu nagromadzonego podczas snu |
sól morska i kelp | niska zawartość sodu, korzystny wpływ na serce i system odpornościowy, pomagają w utrzymaniu wagi |
baranina, mięso królika, jagniąt | poprawia metabolizm |
owoce morza | dobre źródło białka |
Ślimak winniczek /Helix pomatia/ | zawiera bardzo silne lektyny sklejające formy zmutowanych komórek raka piersi, oczyszczając organizm z chorych komórek |
jaja | zwiększają ilość protein, obniżyć cholesterol/na każde żółtko dwa białka/, lektyny znajdujące się w mięśniach kurczaka nie są obecne |
tofu | wpływa korzystnie na walkę z rakiem |
oliwa z oliwek | obniża poziom cholesterolu we krwi |
soczewica /nie wskazana dla gr.B/ | zawiera ważne antyutleniacze przeciwrakowe |
orzechy ziemne | wzmacniają układ odpornościowy |
zalecane pieczywo | 100 % -owy chleb żytni chleb esseński chleb Ezechiela |