włączyć do diety | bezwzględnie unikać !!! | obojętne |
mięso i drób | ||
baranina | bekon | kurczak |
jagnięcina | wieprzowina | kaczka |
cielęcina | gęś | indyk |
wątroba | szynka | królik |
wołowina | ||
ryby i owoce morza | ||
dorsz | kawior | flądra |
halibut | łosoś wędzony | homar |
łosoś | sum | karp |
makrela | śledź maryn. | kraby |
morszczuk | krewetki | |
okoń biały | małże | |
pstrąg tęczowy | okoń morski | |
sardynka | ostrygi | |
sieja | ślimaki | |
sola | węgorz | |
szczupak | ||
śledź | ||
tuńcz.błękitnopł. | ||
jesiotr | ||
nabiał i jaja | ||
jaja | ml.sojowe | |
jogurt | s.feta | |
kefir | s.kozi | |
lody | s.mozarella | |
masło orzechowe | s.sojowy | |
maślanka | masło | |
mleko krowie | ||
mleko kozie | ||
ser brie | ||
s.camembert | ||
s.parmezan | ||
s.szwajcarski | ||
s. śmietankowy | ||
s.wiejski | ||
s.śmietana | ||
oleje | ||
oliwa z oliwek | arachidowy | sezamowy |
lniany | kukurydziany | słonecznikowy |
z wątr.dorsza | ||
orzechy i pestki | ||
o.włoskie | migdały | o.laskowe |
pestki dyni | o.ziemne | p.słonecznika |
sezam | ||
zboża , makarony, pieczywo |
||
kasza kus-kus | mąka ryżowa | |
mąka pszenna | mąka żytnia | |
m. kukurydziana | ryż | |
m. grahama | m. jęczmienna | |
mak.pszenny | piecz.sojowe | |
płatki kukurydz. | otr.ryżowe | |
otr. pszenne | piecz.żytnie | |
otr.owsiane | ||
piecz. pszenne | ||
p.wieloziarniste | ||
pumpernikiel | ||
warzywa | ||
boćwina | awokado | pozostałe |
brokuły | bakłażan | |
cebula | brukselka | |
chrzan | kalafior ! | |
czosnek | kapusta biała | |
cykoria | k. czerwona | |
dynia | pieczarki | |
kalarepa | ziemniaki | |
karczoch ameryk. | oliwki czarne | |
papryka czerwona | ||
pietruszka | ||
por | ||
rzepa | ||
sałata rzymska | ||
szpinak | ||
owoce | ||
figi | jeżyny | pozostałe |
śliwki świeże | kokosy | |
śliwki suszone | mandarynka | |
pomarańcza | ||
truskawki | ||
rośliny strączkowe | ||
soczewica | bób | |
fasola czerw. | ||
f. szparagowa | ||
groch |