Zalecenia dietetyczne

grupa krwi 0

włączyć do diety bezwzględnie unikać !!! obojętne
mięso i drób
baranina bekon kurczak
jagnięcina wieprzowina kaczka
cielęcina gęś indyk
wątroba szynka królik
wołowina
ryby i owoce morza
dorsz kawior flądra
halibut łosoś wędzony homar
łosoś sum karp
makrela śledź maryn. kraby
morszczuk krewetki
okoń biały małże
pstrąg tęczowy okoń morski
sardynka ostrygi
sieja ślimaki
sola węgorz
szczupak
śledź
tuńcz.błękitnopł.
jesiotr
nabiał i jaja
jaja ml.sojowe
jogurt s.feta
kefir s.kozi
lody s.mozarella
masło orzechowe s.sojowy
maślanka masło
mleko krowie
mleko kozie
ser brie
s.camembert
s.parmezan
s.szwajcarski
s. śmietankowy
s.wiejski
s.śmietana
oleje
oliwa z oliwek arachidowy sezamowy
lniany kukurydziany słonecznikowy
z wątr.dorsza
orzechy i pestki
o.włoskie migdały o.laskowe
pestki dyni o.ziemne p.słonecznika
sezam
zboża , makarony,
pieczywo
kasza kus-kus mąka ryżowa
mąka pszenna mąka żytnia
m. kukurydziana ryż
m. grahama m. jęczmienna
mak.pszenny piecz.sojowe
płatki kukurydz. otr.ryżowe
otr. pszenne piecz.żytnie
otr.owsiane
piecz. pszenne
p.wieloziarniste
pumpernikiel
warzywa
boćwina awokado pozostałe
brokuły bakłażan
cebula brukselka
chrzan kalafior !
czosnek kapusta biała
cykoria k. czerwona
dynia pieczarki
kalarepa ziemniaki
karczoch ameryk. oliwki czarne
papryka czerwona
pietruszka
por
rzepa
sałata rzymska
szpinak
owoce
figi jeżyny pozostałe
śliwki świeże kokosy
śliwki suszone mandarynka
pomarańcza
truskawki
rośliny strączkowe
soczewica bób
fasola czerw.
f. szparagowa
groch