Wpływ poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm osoby z grupą „0”
pszenica !!! jęczmień, owies i ich przetwory (m.in. pieczywo, makarony) | gluten w kiełkach pszenicy sprzyja przybieraniu na wadze, powoduje insulinooporność.
biała mąka W zmielonej, nie oczyszczonej mące znajdują się witaminy z grupy B, minerały, enzymy czyli składniki, bez których organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Pieczywo z niej produkowane? ba tzw. polepszaczy, uzdatniaczy, przyspieszaczy, spulchniaczy, barwników, aromatów ? |
kukurydza | daje podobny efekt jak pszenica, prowadzi do cukrzycy i otyłości |
nabiał pod każdą z możliwych postaci | nie jest trawiony, przyczynia się do niepożądanego tycia, skłonności do zwiększonych odczynów zapalnych i zmęczenia, upośledza działanie układu odpornościowego Poza szkodliwością nawet czystego ekologicznie mleka, wynikającą z jego składu, należy dodatkowo wziąć pod uwagę wszystkie substancje dodatkowe, które z pewnością nie przysparzają mleku i jego przetworom wartości odżywczych: Mleko zawiera hormony, zwłaszcza estradiol i testosteron, które podaje się zwierzętom w celu przyspieszenia tempa wzrostu i zwiększenia ilości uzyskiwanego mleka. Są to te same związki, na które w ostatnim czasie szczególną uwagę zwracają naukowcy z racji występujących zarówno u kobiet jak i u mężczyzn zespołów zaburzeń związanych z przewagą estrogenów. Udowodniono już związek między podwyższonym poziomem estrogenów a takimi schorzeniami jak: (u kobiet) endometrioza, nowotwór sutka, rak jajnika i szyjki macicy, włókniakomięśniak gładki (u mężczyzn) rak prostaty i jądra. Nikt jeszcze nie jest w stanie dokładnie ocenić jakie skutki przyniesie długotrwałe faszerowanie żywności hormonami !!! |
niektóre strączkowe | lektyny odkładające się w tkance mięśniowej czynią ją bardziej zasadową, tym samym mniej zdolną do wysiłku fizycznego |
ziemniaki, bakłażany | powodują stany artretyczne, lektyny odkładają się w tkance otaczającej stawy |
pomarańcze, mandarynki, truskawki | są wysoko kwasotwórcze, co dla przewodu pokarmowego nie jest korzystne |
jeżyny | zawierają lektyny pogarszające trawienie |
kapusta, kalafior, brukselka | hamują działanie hormonu tarczycy |
aloes | niekorzystnie pobudza układ odpornościowy, rozcieńcza krew |
kawa | zwiększa poziom kwasu żołądkowego |
pieprz biały i czarny, ocet, ketchup | podrażniają żołądek |
oliwki, melony | zawierają zarodniki niebezpiecznych pleśni |