Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2188

Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2204

Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2220
 Czego nie jeść | Grupa Krwi

Czego nie jeść

Wpływ poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm osoby z grupą „0”

pszenica !!! jęczmień, owies i ich przetwory (m.in. pieczywo, makarony) gluten w kiełkach pszenicy sprzyja przybieraniu na wadze, powoduje insulinooporność.

biała mąka

W zmielonej, nie oczyszczonej mące znajdują się witaminy z grupy B, minerały, enzymy czyli składniki, bez których organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Zupełnym zaprzeczeniem tego produktu jest biała mąka czyli produkt oczyszczony, rafinowany.
Spożywanie jej pod różną postacią kilka razy dziennie, mimo przybierania na wadze, może powodować niedożywienie !!! Proces oczyszczania spowodował, że ilości składników odżywczych jakie w niej pozostały są znikome i mocno niewystarczające (np. bezwzględnie koniecznego chromu jest za mało o 98, cynku 78, a manganu 86%) !!!
Na strawienie kawałka białego pieczywa potrzebujemy mnóstwa składników, które niestety zostały usunięte z mąki podczas jej oczyszczania. Dlatego, żeby strawienie go było w ogóle możliwe, układ trawienny musi czerpać te składniki z zapasów organizmu.

Pieczywo z niej produkowane? ba tzw. polepszaczy, uzdatniaczy, przyspieszaczy, spulchniaczy, barwników, aromatów ?
A jak takie pożywienie może wpływać na organizm osoby już dotkniętej chorobą?
Mniejszym złem niż chleb pszenny jest pieczywo żytnie.
Najlepiej jednak białą mąkę pszenną zstąpić mąką orkisz dostępną w sklepach ze zdrową żywnością.

kukurydza daje podobny efekt jak pszenica, prowadzi do cukrzycy i otyłości
nabiał pod każdą z możliwych postaci nie jest trawiony, przyczynia się do niepożądanego tycia, skłonności do zwiększonych odczynów zapalnych i zmęczenia, upośledza działanie układu odpornościowego
Poza szkodliwością nawet czystego ekologicznie mleka, wynikającą z jego składu, należy dodatkowo wziąć pod uwagę wszystkie substancje dodatkowe, które z pewnością nie przysparzają mleku i jego przetworom wartości odżywczych:
Mleko zawiera hormony, zwłaszcza estradiol i testosteron, które podaje się zwierzętom w celu przyspieszenia tempa wzrostu i zwiększenia ilości uzyskiwanego mleka. Są to te same związki, na które w ostatnim czasie szczególną uwagę zwracają naukowcy z racji występujących zarówno u kobiet jak i u mężczyzn zespołów zaburzeń związanych z przewagą estrogenów.
Udowodniono już związek między podwyższonym poziomem estrogenów a takimi schorzeniami jak:

(u kobiet) endometrioza, nowotwór sutka, rak jajnika i szyjki macicy, włókniakomięśniak gładki (u mężczyzn) rak prostaty i jądra. Nikt jeszcze nie jest w stanie dokładnie ocenić jakie skutki przyniesie długotrwałe faszerowanie żywności hormonami !!!

niektóre strączkowe lektyny odkładające się w tkance mięśniowej czynią ją bardziej zasadową, tym samym mniej zdolną do wysiłku fizycznego
ziemniaki, bakłażany powodują stany artretyczne, lektyny odkładają się w tkance otaczającej stawy
pomarańcze, mandarynki, truskawki są wysoko kwasotwórcze, co dla przewodu pokarmowego nie jest korzystne
jeżyny zawierają lektyny pogarszające trawienie
kapusta, kalafior, brukselka hamują działanie hormonu tarczycy
aloes niekorzystnie pobudza układ odpornościowy, rozcieńcza krew
kawa zwiększa poziom kwasu żołądkowego
pieprz biały i czarny, ocet, ketchup podrażniają żołądek
oliwki, melony zawierają zarodniki niebezpiecznych pleśni