wpływ poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm z grupą krwi B
kukurydza, gryka | są głównymi czynnikami sprzyjającymi nabieraniu wagi, spowalniają metabolizm, przyczyniają się do nieregularności insulinowej, zatrzymywania płynów, zmęczenia |
pszenica | zmniejszenie efektywności insulinowej, zaburzenie spalania tłuszczu /lektyny przyłączają się do receptorów insuliny w komórkach tłuszczowych/ |
strączkowe | zaburzają proces produkcji insuliny |
kurczak !!! | zawiera lektynę atakującą krwiobieg, prowadzi do wylewów i zaburzeń odporności |
pomidory | ich lektyny powodują silne, nienormalne reakcje we krwi, objawiające się m.in. zaburzeniami błony wyścielającej żołądek |
żyto | lektyny osiadają w systemie krwionośnym, powodują choroby krwi, mogą przyczyniać się do zawałów/ ofiarami chorób układu krążenia jest w większości populacja wschodnioeuropejskich Żydów, u których chleb żytni jest częścią ich tradycji |
wołowina | może powodować zaburzenia autoimmunologiczne, zamiast wołowiny – baranina, królik, jagnię |
indyk | nie ma niebezpiecznej lektyny, można nim zastąpić kurczaki, unikać jednak należy w przypadku zmęczenia lub stanach obniżonej odporności |
wieprzowina, kaczka | powodują nienormalne reakcje krwi |
o. słonecznikowy kukurydz. sezamowy | zawierają lektyny niszczące przewód pokarmowy |
kraby, krewetki, homary, małże, węgorz | zawierają lektyny o niekorzystnym działaniu |
oliwki | zawierają zarodniki pleśni, które mogą powodować reakcje alergiczne |
cynamon | zaburza pracę żołądka |
sezam, orz. ziemne, n. słonecznika | zaburzają produkcję insuliny |