Co jeść

Zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi „A”

żywność wskazana działanie
orzechy i pestki,orzeszki ziemne ważny czynnik w diecie bezmięsnej /uzupełnienie białek/ bogate w wit. E
duszone warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek pomoc w trawieniu i wydalaniu, pozytywne działanie na serce, redukcja cholesterolu zawiera wit. E
sos sojowy, miso, tofu, tempeh korzystne ze względu na zawartość B12
pieczywo i makarony z mąki sojowej, ryżowej, żytniej /najlepiej wyroby własne/ zamiennik, dobre źródło protein roślinnych dla osób z nadwagą i wytwarzających nadmierną ilość śluzu
chleb ezechiela i esseński pieczywo z pszenicy, w której lektyna glutenowa została w procesie kiełkowania usunięta
czerwone wino działa korzystnie na naczynia sercowe, poprawia obraz krwi!!!
brokuły właściwości przeciwuteniające, wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają nienormalnemu podziałowi komórek, źródło wapnia
wodorosty źródło jodu i wielu minerałów
czosnek naturalny antybiotyk, wzmacnia ukł.odpornościowy
żółta cebula zawiera kwercetynę /lecz. astmy/, wzmacnia odporność
cytryna sok z połowy owocu spożywany z wodą /rano/ pomaga w redukowaniu śluzu
grejpfrut po strawieniu wykazuje tendencje zasadowe, bogaty w antyutleniacz wit.C zapobiega nowotworowi żołądka
ananas przyspiesza ruch robaczkowy jelit, wspomaga trawienie, zwiększa wykorzystanie kalorii
ślimak winniczek / Helix pomatia/ posiada korzystną lektynę usuwającą komórki raka piersi !!!