Silny układ odpornościowy stanowi naturalną ochronę dla osób z grupą krwi „0”. Chory z grupą krwi „0” ma większe szanse na wyzdrowienie niż z grupą krwi A. Z ponad trzydziestu lat badań wynika, że chory z grupą „0” jest w stanie zmobilizować silniejszą, a zatem bardziej skuteczną obronę. Oznacza to, że stosowanie diety i odpowiednich zaleceń dotyczących trybu życia może pozwolić na wzmocnienie bariery ochronnej.
Spożywanie mięsa, a choroba nowotworowa – kwestia powszechnie sporna
Chude, ekologiczne mięso, wolne od pestycydów jest przez osoby z grupą 0 trawione bardzo dobrze. W ich żołądkach jest znacznie więcej kwasu solnego niż w pozostałych grupach. Po posiłku szybciej wydzielają one duże ilości pepsyny, pepsynogenu i gastryny czyli składników niezbędnych do prawidłowego trawienia białka zwierzęcego. Również w większych ilościach wytwarzany jest w jelicie cienkim – enzym o nazwie fosfataza alkaliczna, który również pomaga w trawieniu białek zwierzęcych i tłuszczu.
poliaminy – czynniki sprzyjające rozwojowi raka
rodzaj żywności | działanie na organizm z grupą krwi „0” |
chude czerwone, mięso z hodowli ekologicznych | zwiększa tempo metabolizmu, produkty mięsne są źródłem CLA (skoniugowanego kwasu linoleinowego), który jest ważnym czynnikiem przeciwrakowym w grupie 0, mięso zwierząt wypasanych na łąkach zawiera -5 razy więcej CLA niż hodowanych w warunkach wielkich farm |
owoce morza | doskonałe źródło białka, regulują pracę tarczycy |
wodorosty | zawierają kwas alfalinolenowy, który może zapobiegać przerzutom, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, redukują zagrożenie wrzodami, chronią śluzówkę żołądka uniemożliwiając bakteriom przyleganie do niej (zawierający kelp Vital „0”) doskonałym uzupełnieniem jest preparat Spirulina Max |
brokuły, szpinak, kapusta bezgłowa, jarmuż, pasternak | sprzyjają wydajnemu metabolizmowi, doskonałe źródło wapnia i witaminy K, szpinak i pasternak – hamujący wpływ na podziały komórek rakowych |
bób | zawiera lektynę (Vicia faba) stymulującą różnicowanie niezróżnicowanych komórek raka okrężnicy |
czosnek | zawarte w nim związki siarkowe wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, poprzez neutralizowanie kancerogenów, spowalniają rozwój raka warto uzupełnić dietę o preparat będący silnym koncentratem czosnku czyli „Garlic Caps„ |
oliwa z oliwek, olej lniany | korzystne dla serca i arterii, wspomagają wydalanie (olej lniany nie jest korzystny w przypadku zagrożenia nowotworem prostaty) |
cebula | zawiera kwercetynę (dużo jej posiada Spirulina Max) i inne przeciwutleniacze chroniące komórkę przed niekorzystnymi mutacjami |
orzechy włoskie | oczyszczają organizm z toksyn |
surowe siemię lniane | wzmacnia układ odpornościowy |
tłuste ryby oceaniczne | źródła kwasów tłuszczowych omega – 3 (wskazana również suplementacja preparatem Omega – 3) należy unikać ryb mrożonych ponieważ zawierają więcej poliamid niż świeże |
sól jodowana | dobre źródło jodu, należy jednak stosować z umiarem |
pietruszka | właściwości łagodzące w przewodzie pokarmowym, wzmacnia układ trawienny i immunologiczny, korzystny wpływ na nerki |
śliwki świeże i suszone, figi | powodują reakcje zasadowe w przewodzie pokarmowym, który potrzebuje zrównoważenia zbyt wysokiej kwasowości w celu uniknięcia owrzodzenia i podrażnień wyściółki żołądka |
sok z ciemnej wiśni | korzystny dla przewodu pokarmowego (ze względu na odczyn wysoce zasadowy) |
wiśnie, czereśnie, czarna jagoda, czarny bez | duże ilości przeciwutleniaczy, ponadto czarna jagoda zawiera kwas elagowy, który blokuje drogę metaboliczną, mogącą prowadzić do raka |
greipfrut | po strawieniu wykazuje korzystne właściwości alkaliczne |
sok ananasowy | pomocny w unikaniu wzdęć i zatrzymywaniu płynów przyczyniających się do wzrostu wagi |
soki warzywne | zasadowe, bardziej wskazane niż owocowe |
chleb esseński, ezechiela (trudny do kupienia i kosztowny) | wytwarzany z kiełkującego ziarna pszenicy, lektyny glutenowe znajdujące się w łupinach kiełkujących ziaren są niszczone w procesie kiełkowania, zawiera wiele nietkniętych enzymów |
zielona herbata | hamuje enzymy sprzyjające rozwojowi nowotworu |
przyprawy: estragon, kurkuma, imbir, kozieradka, pieprz Cayenne, koper ogrodowy |
bardzo skutecznie hamują wytwarzanie poliamid kozieradka – szczególnie korzystna w białaczkach |
mniszek lekarski | zawiera dwa ważne czynniki przeciwrakowe: taraksasterol i taraksaerol |
!!! jajka | niewielkie ilości, wyłącznie z hodowli ekologicznych, |