Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2188

Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2204

Warning: Use of undefined constant headerfavicons - assumed 'headerfavicons' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/plugins/favicons/favicons.php on line 2220
 Grupa 0 | Grupa Krwi

Grupa 0

Co jeść, jak żyć ?- czyli kilka wskazówek dla „zerówek”.

Artykuł zamieszczony w „Zielonym Rynku” nr 16/2003

Jak już mieliście Państwo okazję dowiedzieć się z tekstu zamieszczonego w poprzednim numerze ZR, system zgodności z grupami krwi to nie tylko dieta, to po prostu sposób na lepsze życie.

W niniejszym artykule zajmę się pierwszą z grup, czyli tą, która wykształciła się najwcześniej i posiada ją największa część populacji ludzkiej. Otóż „zerówki” ze względu na pewne specyficzne cechy swojego organizmu (m.in. wzmożone wydzielanie kwasów żołądkowych, niski poziom enzymu rozkładającego hormon stresu, nadreaktywny układ immunologiczny, niskie stężenie czynników odpowiedzialnych za procesy krzepnięcia, wytwarzanie zbyt małej ilości jodu, niemożność właściwego metabolizmu nabiału i węglowodanów) mają skłonności do zapadania na dość typowe schorzenia. I tak, charakterystyczne dla nich choroby to przede wszystkim:

  • wszelkiego typu alergie, zwłaszcza katar sienny i astma,
  • nadkwasota i wrzody trawienne żołądka i dwunastnicy,
  • podatność na infekcje bakterią Helicobacter pylori,
  • choroby stawów, stany zapalne jelita grubego,
  • problemy z krzepnięciem krwi,
  • niedoczynność tarczycy,
  • tzw. syndrom X (czyli nadwaga, podwyższony poziom trójglicerydów, zwiększona oporność na insulinę) prowadzący do chorób serca,
  • syndrom chronicznego zmęczenia,
  • a także dość częste – stany agresji.

Jak widać chorób nękających ludzi z grupą „0” jest całkiem sporo.

Na szczęście istnieją już bardzo precyzyjne wskazówki dietetyczne, zarówno dla tych, którzy są jeszcze w doskonałej kondycji psychiczno – fizycznej i pragną zachować zdrowie przez długie lata, jaki dla tych, którzy od dawna zmagają się z ciężkimi chronicznymi schorzeniami, uważanymi jak dotąd za nieuleczalne. Wykluczenie bądź wprowadzenie do diety pewnych składników (wskazówki poniżej) ma swoje uzasadnieni w związku z występowaniem słabych stron organizmu z daną grupą krwi, jak i omawianą w poprzednim numerze ZR tzw. teorią lektynową.

Jeśli chodzi o rys osobowościowy osób z grupą „0”, są one często nadmiernie emocjonalne, nieobce są im zmiany nastrojów (popadanie na przemian w euforię, przygnębienie, depresję). Charakteryzuje je także tendencja do unikania monotonii, prowadzona niekiedy do podejmowania nie uzasadnionego ryzyka (!!!). Z tego też powodu niestabilna emocjonalnie „zerówka”, aby uniknąć impulsywnych, nieprzemyślanych działań, powinna stawiać sobie konkretne cele zarówno długo- jak i krótkoterminowe, a w przypadku pojawienia się uczucia niepokoju wykonywać określone ćwiczenia bądź jakąkolwiek czynność wymagającą pewnego wysiłku fizycznego (np. sprzątanie) powodującą obniżenie hormonu stresu do prawidłowego poziomu. Przedstawiciele tej grupy to jednostki ekstrawertyczne, wykazujące duże zdolności przywódcze. Słynne „zerówki” to królowa Elżbieta II, jej syn książę Karol, Michaił Gorbaczow, Ronald Reagan i… Al. Capone.

Zalecenia dietetyczne w największym skrócie:

  • absolutne !!! wykluczenie z diety pszenicy, kukurydzy, nabiału (również jogurtów), ziemniaków, wieprzowiny,
  • rezygnacja z wszelkiego rodzaju marynat, kawy i czarnej herbaty,
  • niekorzystnie działają też: kalafior, kapusta, mandarynki, pomarańcze, truskawki, oleje inne niż lniany i oliwa z oliwek,
  • wysoce wskazane jest wprowadzenie do diety pewnej ilości ryb (najlepiej nie tych hodowlanych, ale z zimnych mórz) i owoców morza, wołowiny, baraniny oraz żywności zawierającej możliwie duże ilości witamin z grupy B, a także mineralnej wody gazowanej, pietruszki, orzechów włoskich, brokułów, śliwek w każdej postaci oraz cebuli i czosnku.

I jeszcze coś dla sceptyków !!!

Osoby, których nie przekonują teorie, mające możliwość wykonania badania krwi polegającego na analizie mikroskopowej żywej kropli (na ciemnym tle) mogą dla porównania poddać się badaniu po posiłku złożonym z produktów wyjątkowo dla nich korzystnych oraz uznawanych jako wyjątkowo szkodliwe a następnie obejrzeć i wnikliwie zanalizować (pod kierunkiem lekarza) obraz swojej krwi transmitowany z mikroskopu za pośrednictwem mikrokamery na monitor komputera. Spostrzeżenia i wnioski z tym związane są zwykle szokujące !!!

Z życzeniami zdrowia

Dorota Madejska