Wpływ poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm z grupą krwi „A”
wybrane rodzaje żywności | działanie w konkretnej gr. krwi |
mięso | delikatny układ pokarmowy nie jest przystosowany /zbyt niska zawartość kwasów żołądkowych/do jego trawienia, ponadto zawartość toksyn hormonów, antybiotyków to dodatkowe źródło zagrożenia |
przetwory mięsne | zawierają saletrę, która stanowi dla delikatnego żołądka tej grupy zagrożenie rakiem |
ż. wędzona i peklowana | szczególnie rakotwórcza przy zbyt niskiej zawartości kwasów żołądkowych |
nabiał !!! | jest słabo trawiony (gr. A wytwarza przeciwciała dla cukrów prostych znajdujących się w mleku), spowalnia metabolizm, prowokuje reakcje insulinowe, wytwarzanie nadmiernej ilości śluzu (rozwój bakterii chorobotwórczych, ryzyko infekcji), problemy z oddychaniem, tłuszcze nasycone upośledzają serce, prowadzą do cukrzycy |
pszenica | zakwasza tkankę mięśniową, osłabia utyli – zację kalorii, zwiększa produkcję śluzu (wskazana neutralizacja zakwaszenia przez owoce zasadotwórcze: jagody, śliwki, wiśnie) |
fasole /niektóre gatunki/ | zaburzają wydzielanie enzymów trawiennych, lektyna powodująca zmniejszenie produkcji insuliny /cukrzyca, otyłość/ |
ziemniaki, kapusta | lektyny |
pomidory | lektyny bardzo niekorzystne dla układu pokarmowego |
banan | zakłóca trawienie |
pomarańcze | podrażniają błonę wyściółkową żołądka, zakłócają absorpcję ważnych minerałów |
papryka | podrażnia żołądek |
ocet (marynaty) | zagrożenie rakiem żołądka |
oliwki | obecność niebezpiecznej dla tej grupy – pleśni |
mango, papaja | źle trawione (warto zastąpić ananasem) |