Czego nie jeść

Wpływ poszczególnych rodzajów pożywienia na organizm z grupą krwi „A”

wybrane rodzaje żywności działanie w konkretnej gr. krwi
mięso delikatny układ pokarmowy nie jest przystosowany /zbyt niska zawartość kwasów żołądkowych/do jego trawienia, ponadto zawartość toksyn hormonów, antybiotyków to dodatkowe źródło zagrożenia
przetwory mięsne zawierają saletrę, która stanowi dla delikatnego żołądka tej grupy zagrożenie rakiem
ż. wędzona i peklowana szczególnie rakotwórcza przy zbyt niskiej zawartości kwasów żołądkowych
nabiał !!! jest słabo trawiony (gr. A wytwarza przeciwciała dla cukrów prostych znajdujących się w mleku), spowalnia metabolizm, prowokuje reakcje insulinowe, wytwarzanie nadmiernej ilości śluzu (rozwój bakterii chorobotwórczych, ryzyko infekcji), problemy z oddychaniem, tłuszcze nasycone upośledzają serce, prowadzą do cukrzycy
pszenica zakwasza tkankę mięśniową, osłabia utyli – zację kalorii, zwiększa produkcję śluzu (wskazana neutralizacja zakwaszenia przez owoce zasadotwórcze: jagody, śliwki, wiśnie)
fasole /niektóre gatunki/ zaburzają wydzielanie enzymów trawiennych, lektyna powodująca zmniejszenie produkcji insuliny /cukrzyca, otyłość/
ziemniaki, kapusta lektyny
pomidory lektyny bardzo niekorzystne dla układu pokarmowego
banan zakłóca trawienie
pomarańcze podrażniają błonę wyściółkową żołądka, zakłócają absorpcję ważnych minerałów
papryka podrażnia żołądek
ocet (marynaty) zagrożenie rakiem żołądka
oliwki obecność niebezpiecznej dla tej grupy – pleśni
mango, papaja źle trawione (warto zastąpić ananasem)